Landebeskrivelser

Tyskland:

 Landet hvor noget af verdens bedste hvidvin laves af hårdtarbejdende, målrettede og passionerede vinbønder. Rieslingdruen må betragtes som den grønne kongedrue. Vine på sorterne Silvaner, Scheurebe, Gewürtztraminer, Grauburgunder (Pinot Gris) og Weissburgunder (Pinot Blanc) er dog også repræsenteret på flotteste vis i de tyske vinregioner.

Tyskland har 13 vinregioner - de såkaldte Anbaugebiete. De to vel nok bedst kendte og dem med de ældste vintraditioner er Mosel og Rheingau. Vindyrkningen i Tyskland har dog de seneste 20 år undergået store forandringer, og i dag betragtes Pfalz og Rheinhessen af mange som de to mest dynamiske vinregioner, hvor der både eksperimenteres og arbejdes hårdt på at højne kvaliteten af druematerialet og den producerede vin.

En af hemmelighederne ved de tyske rieslingevine er evnen til at balancere det sødefulde og det syrlige på en kvivsæg. Når det lykkes til perfektion er det en uforlignelig oplevelse for enhver vinelsker. Også for inkarnerede rødvinsdrikkere.

Der har de seneste år været en klar tendens hen imod et stærkt fokus på de helt tørre hvidvine og deres store anvendelighed i gastronomisk sammenhæng. Mad og vin hører sammen. Den private sammenslutning af prædikatsvinbønder (VDP) har som et led i arbejdet med at højne kvaliteten lavet en markklassificering med Erste Lagen (tysk pandent til primer cru). VDP har tilmed indført en kvalitetskategori der benævnes Grosses Gewächs (undtagen i Rheingau, hvor det kaldes Erstes Gewächs) til fremme af de helt tørre vine af absolut højeste kvalitet (Tysklands bud på gran cru vine). Indbyrdes mellem de enkelte vinprovinser er der forskelle på, hvilke druesorter der kan laves GG på, og hvilke specifikke krav, der skal opfyldes.

 Som et andet relativt nyt fænomen, og godt hjulpet på vej af klimaændringer, er det støt voksende areal med blå druer til rødvinsproduktion, - på det der svarer til en generation er eksempelvis druesorten Spätburgunder (Pinot Noir) tredoblet! Og de bedste, tyske pinot noir vine klare sig ganske glimrende i blindsmagninger.

 ”Druen i Flasken” har til en start udvalgt tre vingårde henholdsvis fra vinprovinserne Rheingau, Nahe og Pfaltz. Vi har i 5-6 år fulgt 14 vingårde, der besøges en til to gange årligt. Vores valg af Weingut Künstler, Kruger-Rumpf og Pfeffingen er truffet efter modne overvejelser. På to af vingårdene foregår der pt. et interessant generationsskifte, som lover noget stort for den fremtidige udvikling. Vores sortiment vil med stor sandsynlighed inkludere flere tyske kvalitetsproducenter med tiden.

 For at se en let forståelig oversigt over nogle af de tyske vintyper klik her

Spanien:

Rioja (ikke at forveksle med den administrative provins La Rioja) er for mange synonym med spansk vinproduktion, men Spanien er i dag også så utrolig meget andet. Landet har de seneste årtier foretaget kvantespring i udviklingen af kvalitetsvine fra en lang række forskellige, geografiske områder. Der er blevet investeret massivt i den spanske vinindustri og resultaterne taler deres eget sprog.

Spanien er verdens 3. største vinproducerende land, men er det land der areal mæssigt har flest hektar beplantet med vinstokke!

Spanien har måske ikke helt så mange indfødte druesorter som nabolandet Portugal, men flere af dem modtager fornyet opmærksomhed disse år, og vinene lavet på disse druer oplever en stigende efterspørgsel. Det er eksempelvis druesorter som Mencía, Godello, Verdejo, Macabeo, Cariñena og Albariño.

Men Spaniens klenodie i den blå druesamling er og bliver Tempranillo, som også går under et væld af andre navne (Tinto Fino, Tinto País, Sensible, Ull de Llebre, Tinta de Toro etc.). To af de bedst kendte vinregioner, hvor Tempranillo giver vine af meget høj klasse er Ribera del Duero og Rioja, men områder som Cigales og Toro med flere holder sig bestemt ikke tilbage.

Der har eksisteret en gammel tradition, ikke mindst i Rioja, for brug af amerikanske egefade, men de seneste år har de franske fade været på fremmarch i stort set hele Spanien. På tilsvarende vis er der også ændret på lagringstiden mange steder. Det giver nogle andre typer vine, som mange forbrugere har taget til sig med kyshånd. Der tales om traditionalister og modernister, men forhåbentlig er der god plads til dem begge i mangfoldighedens navn.

Spanierne har også en gammel skik med først at frigive deres vine, når de er drikkeklar, hvilket er et meget tiltalende træk. Men særdeles omkostningskrævende for vinbønderne blandt andet qua behovet for lagerplads. På denne front er der dog også opbrudstendenser. ”Reserva” og ”Gran Reserva” kategorierne er ikke længere omgæret af helt samme respekt som tidligere.

I skrivende stund er der 61 denominaciónes (DO’er) i Spanien, mange af dem så store, at de omfatter  alle mulige terrænformer og forhold. Over DO’erne er der kvalitetsmæssigt kun to såkaldte DOCa’er (Denominación de Origen e Calificada), Rioja og Priorat, sidstnævnte ligger ca. 150 km syd for Barcelona i Catalonien.

”Druen i Flasken” står i dette efterår overfor at introducere import fra fire vingårde i henholdsvis DOCa Priorat og DO Montsant. Sidstnævnte ligger som en slags hestesko rundt om Priorat i et lidt lavere beliggende terræn og med lidt andre jordbundstyper. Vi har minutiøst været rundt og besøge en lang række producenter i begge områder.

De primære druesorter er i begge områder Garnacha Tinta, Cariñena, Cabernet Sauvignon og Syrah, men typisk med mere Cariñena i de enkelte vine hos producenterne i Priorat. Både Garnacha og Cariñena anses for oprindeligt at stamme fra det nordøstlige hjørne af Spanien.
Druen i Flasken